Fra fiskenet og affald til smudsmåtter

De hårdeste miljøproblemer er ofte dem, der ikke kan ses. En af de værre, er det “nedsænkede” problem med forladte fiskenet.
Disse “spøgelsesnet” driver rundt i verdenshavene og resulterer i utilsigtet fangst af delfiner, skildpadder og andre havdyr, hvor de kan dø, fanget i nettet.
Ifølge en fælles rapport fra FAO og FN’s miljøprogram (UNEP) forværres dette fænomen fortsat, grundet øget fiskeri og indførelsen af nye materialer til fiskenet, der ikke nedbrydes naturligt.
Rapporten anslår, at net udgør en tiendedel (640.000 tons) af affaldet i verdenshavene.

Ifølge australske forskere er en af de største trusler mod havets dyreliv, fiskeri redskaber såsom fiskenet, fiskeliner og bøjer. I en nyere undersøgelse kommer mindst 46% af affaldet, der findes i Great Pacific Garbage Patch, en større havplastik akkumulationszone beliggende mellem Californien og Hawaii, fra kasserede fiskenet.
De brugte nylonmaterialer, såsom fiskenet, gamle gulvtæpper og andet nylon affald indsamles og forædles til råmaterialet caprolactam. Herefter ekstruderes det til dannelse af “nye” nylon 6 garn, som udgør 100% af tekstilet i måtterne. Dette reducerer mængderne af affald der sendes til forbrænding, eller bortskaffes i havene, og er pludselig en vigtig del af den cirkulære fremtid, vi alle bevæger os mod.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.